Kuchnia

Przepisy

Aromatyczne curry z krewetkami królewskimi, groszkiem cukrowym, ananasem, pomidorem, pastą z tamaryndy, cukrem palmowym i kiełkami fasoli.
Składniki:

300 g surowych krewetek królewskich (obranych)
200 g groszku cukrowego
1/2 świeżego ananasa, obranego i pokrojonego w kostkę
2 duże pomidory, obrane ze skórki, pestki usunięte, pokrojone w kostkę
500 ml bulionu warzywnego
1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojona w cienkie plasterki
1 mała papryka chilli (czerwona), pestki usunięte, posiekane
2 liście limonki kaffir
2 łyżki pasty z tamaryndy
2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
sok z 1/2 limonki
3 łyżki cukru palmowego
1 pęczek tajskiej bazylii, posiekanej
1 pęczek kolendry, posiekanej
100 g kiełków fasoli
2 zielone cebulki, pokrojone w cienkie krążki
Przygotowanie:

Bulion wlewamy do garnka, dodajemy pastę z tamaryndy, cukier palmowy, trawę cytrynową, liście limonki kaffir, sos rybny i chilli. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.
Dodajemy groszek cukrowy i pomidory i gotujemy jeszcze 5 minut, aż pomidory i groszek staną się miękkie ale nie rozgotowane.
Dodajemy krewetki i ananasa i gotujemy jeszcze przez 5 minut do całkowitego ugotowania krewetek.
Wyciągamy z curry i wyrzucamy liście limonki kaffir, dodajemy sok z limonki, posiekaną bazylię i kolendrę, mieszamy i nalewamy do talerzy w których będziemy serwować.
Na górze układamy kiełki fasoli i posypujemy pokrojoną zieloną cebulką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation