Kuchnia

kuchnia2

Tatarskie kibiny

Składniki na 10 porcji: Na ciasto: 25 dag śmietany 22 lub 36 proc., 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka roztopionego i ostudzonego masła (lub oleju), 1 jajko, szczypta soli. Na farsz: 30-40 dag karkówki, duża cebula, ząbek czosnku, smalec, majeranek, sól, pieprz, papryka, kminek, roztrzepane jajko. Ponadto: folia spożywcza, pergamin.

Składniki na ciasto najpierw wymieszaj w misce łyżką, po chwili szybko zagnieć dłońmi spójne i jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę.
Karkówkę pokrój w drobniutką kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Na smalcu przesmaż mięso, a po kilku minutach smażenia dorzuć cebulę z czosnkiem. Smaż razem na wolnym ogniu około 7 min. Po zdjęciu patelni z ognia dopraw mięso solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i odstaw do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Wycinaj z niego niewielkie krążki. Na połowie krążków układaj po porcji mięsa. Następnie przykryj je pozostałymi krążkami ciasta. Zlepiaj brzegi, formując okrągłe pierożki. Układaj je na blasze wyłożonej pergaminem. Każdy posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp odrobiną kminku.
Pierożki piecz na złoto w temperaturze 200° C. Podawaj ciepłe z sosem pomidorowym lub po ostygnięciu - z barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation