Kuchnia

przepisy

Ciasto jogurtowe z porzeczkami i kokosem
Przygotuj:

odrobinę masła do wysmarowania formy
bułkę tartą do wysypania nasmarowanej formy
formę (u mnie prostokąt o wymiarach: na dole 21 x 32, na górze 25 x 36,5 i wysokości ok. 6,5 cm, ale jak widać ciasto sięga do ok. połowy formy)

Składniki na ciasto:

6 jajek
120 g cukru (ciasto nie jest zbyt słodkie, więc jeżeli wolicie słodsze wypieki, możecie dodać więcej np. 160 g)
opakowanie cukru z wanilią- nie cukru wanilinowego! (10g)
duży jogurt naturalny (380 g)
50 g wiórków kokosowych (ok. 4 łyżki)
50 g mleczka kokosowego
pół szklanki oleju (125 ml)
500 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka należy ubić mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut do uzyskania gęstej piany. Dodać cukier z cukrem z wanilią wciąż miksując. Jogurt naturalny połączyć z mleczkiem kokosowym i wiórkami, a następnie wmieszać do masy jajecznej (już nie miksując). Dodać olej, dokładnie wymieszać. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i lekko wymieszać pozostawiając drobne grudki (jak przy cieście na muffiny). Ciasto wyłożyć do przygotowanej wcześniej formy.

Ponadto:

owoce (u mnie ok. 500 g, ale następnym razem na pewno spróbuję dodać więcej)
50 g wiórków kokosowych

Ciasto obsypać równomiernie kokosem, wyłożyć porzeczki i lekko wdusić szpatułką. Ciasto lekko wyrasta, więc w innym przypadku drobne owoce mogłyby obsypywać się z wypieku. Piec w 180°C przez ok. 35 min. do tzw. "suchego patyczka". Gdyby owoce zbyt mocno wysychały, można na część czasu pieczenia przykryć ciasto arkuszem papieru do pieczenia bądź śniadaniowego. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i wyjąć z formy. Można oprószyć cukrem pudrem zwłaszcza wtedy, gdy pieczemy wersji ze 120 g cukru ; )

smacznego !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation