Kuchnia

nalewki

Nalewka cytrynowa góralska

8 cytryn
1 litr spirytusu 95%
0,7kg cukru białego
1 litr wody

Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

1 litr wody zagotowujemy w garnuszku z cukrem. Zbierającą się szumowinę na powierzchni płynu zbieramy i wylewamy. Wyłączamy grzanie. Dodajemy wyciśnięty sok z 8 cytryn (cytryny możemy wycisnąć sokowirówką lub użyć prasy do owoców) i otarte skórki z 5 cytryn. Skórki muszą być delikatnie otarte z wierzchu bez albedo (czyli bez tej białej części pomiędzy skórką a owocem).

Garnuszek pozostawiamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Następnie płyn przecedzamy przez gazę i przelewamy do gąsiorka. Do zimnego płynu wlewamy spirytus – nigdy na odwrót.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation