Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na 4 blachy ciastek

1, 5 kubka cukru ( u mnie 2: 1 brązowy z białym)
2 jajka
1/ 4 kubka kandyzowanego imbiru i owocowych skórek
1/3 kubka migdałów ( u mnie orzechy włoskie)
Starta skórka z 0, 5 cytryny ( u mnie skórka z pomarańczy)
2, 5 kubka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
0, 5 łyżeczki mielonych gożdzików
0, 5 łyżeczki mielonego kardamonu
0, 5 łyżeczki mielonego imbiru
0, 5 łyżeczki mielonego anyżu
1/ 4 łyżeczki ziela angielskiego
1/ 4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/ 4 łyżeczki białego pieprzu
1/ 4 kubka mleka ( można zastąpić mocną kawą lub białym słodkim winem)
Dodatkowo:

Cukier puder do posypania


Wykonanie:

Ubijamy na wysokich obrotach jaja z cukrem, tak by powstał puszysty krem.(3-5 Minut) Drobno siekamy kandyzowany imbir, skórki z owoców i orzechy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Łączymy ubite jaja z owocowymi skórkami i orzechami. Wymieniamy łopatki w robocie i na niskich obrotach wsypujemy powoli do masy jajeczno-orzechowej mąkę wymieszaną z przyprawami. Gdyby ciasto okazało się zbyt suche, to dodajemy stopniowo po 1 łyżce mleka dotąd aż ciasto stanie się zwarte i lśniące. ( Będzie przypominało glinę) Przekładamy do miseczki, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 12-24 godziny do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy ciasto i rozgrzewamy piekarnik do 165-170 stopni C.

Za pomocą łyżki do melonów nabieramy porcje ciasta i toczymy w dłoniach kulki wielkości niewielkich orzechów włoskich układając ciasteczka na wyłożonych papierem pergaminowym blachach. Wychodzi ok. 100 szt.

Pieczemy około 20-25 minut( lekkie zbrązowienie), po czym wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym obtaczamy w cukrze pudrze lub polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i np. soku z cytryny.

Przechowujemy w zamykanym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation