Kuchnia

ryba i nie tylko

Śledzie w pysznym sosie chrzanowym
=============
Śledż w sosie chrzanowym, jak dla mnie, to megapetyczna sałatka. Sos chrzanowy to jeden z najsmaczniejszych sosów, świetny nie tylko do sałatek rybnych, ale także do surówek, ryb i mięs pieczonych. Jego jedyna wada polega na tym, że potrawy, z nim przyrządzone, znikają natychmiast ze stołu. Śledzie to jeszcze w miarę tanie bogactwo cennych tłuszczy NNKT - najlepszego paliwa dla mózgu, serca i wzrostu. Polecam bardzo łatwą sałatkę na wczesną kolację, jak również idealną przystawkę na imprezę.
===============
Składniki:

5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias
2-3 łyżki najlepiej domowego majonezu
2-3 łyżki soku z cytryny
1, 5 łyżeczki chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości
1 małe jabłko
1 mała czerwona cebulka
pęczek natki z pietruszki (rewelacyjny dodatek)
1 łyżeczka brązowego cukru
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Wymoczone śledzie (śledzie najlepiej moczyć przez noc w zimnej wodzie) kroimy w paseczki lub w kostkę. Kropimy sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

2. Cebulkę siekamy na drobniutko. Dodajemy do niej cukier i trochę soli. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, by puściła wszystkie smaki.

3. Siekamy bardzo drobniutko pietruszkę (można ją zmiksować razem ze śmietaną). Mieszamy ze śmietaną. Obrane jabłko kroimy również w drobną kostkę. Dodajemy do śmietany. Dodajemy także cebulkę, chrzan, sól w razie potrzeby i wszystko dokładnie mieszamy. Sos może się wydać słodki w smaku, ale nie martwcie się, ze śledziem będzie idealny.

3. Sos chrzanowy łączymy ze śledziami i ponownie mieszamy. Dobrze by było, gdyby sałatka przed jedzeniem nieco odpoczęła i się przegryzła, ale z praktyki wiem, że rzadko kiedy jest to możliwe...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation