Kuchnia

cooking

składniki na babeczki (12 sztuk):

2 jajka
2 żółtka
75g cukru
1 łyżeczka wody różanej
135g białej czekolady
50g masła
30ml śmietanki kremówki (2 łyżki)
110g mąki pszennej
60g mąki migdałowej (migdałów zmielonych na proszek)
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
75ml jogurtu naturalnego
3-4 łyżki konfitury różanej
składniki na krem:

150g serka mascarpone
100ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki konfitury różanej
kilka kropi wody różanej
nadzienie (do wyboru):

2 duże świeże figi, pokrojone w kostkę
2 garście malin, pokrojone w kostkę
12 łyżeczek dżemu malinowego
12 łyżeczek powideł śliwkowych
12 łyżeczek konfitury różanej
1-2 łyżeczki wody różanej
oraz:

12 płatków róży (do ozdoby)
foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. jajka, żółtka, cukier i wodę różaną ubić na gęstą, jasną pianę. Śmietankę podgrzać z masłem w garnuszku i ciepłą zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. do miski przesiać mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól. do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. następnie dodawać na zmianę suche składniki, konfiturę i jogurt. gotowym ciastem napełnić papilotki. piec 14-16 minut w 175st.c do suchego patyczka. ostudzić na kuchennej kratce. następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je owocami skropionymi wodą różaną / powidłami śliwkowymi / dżemem malinowym wymieszanymi z wodą różaną lub konfiturą różaną.

serek mascarpone ubić z kremówką. dodać konfiturę oraz wodę różaną i jeszcze raz zmiksować. przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 'gwiazdką' i ozdobić babeczki na kształt róży. wierzch można udekorować płatkami róży.

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation