Kuchnia

nalewki

Nalewka z aronii
Cierpkie owoce, przypominające jagody i tworzące kiście niczym jarzębina, to znakomity surowiec do przygotowania domowej nalewki. Nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne - aronia jest skarbnicą antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkadzanie tkanek, przyspieszanie procesów starzenia organizmu, rozwój chorób nowotworowych i schorzeń układu krążenia.

Składniki:

1,5 kg aronii
0,5 kg cukru
1 litr spirytusu
kilka łyżeczek soku z cytryny
ewentualnie kawałek imbiru

Sposób przygotowywania:

Owoce aronii mrozimy przez 1-2 dni, żeby pozbyć się cierpkiego smaku. Następnie przesypujemy do dużego słoika lub butelki, zasypujemy cukrem, dodajemy imbir i zalewamy alkoholem. Odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Później przecedzamy przez bibułę filtracyjną, przelewamy do butelek, korkujemy i pozostawiamy na 5-6 miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation