Kuchnia

Przepisy

pookcook: Roladki wieprzowe z karmelizowanym jabłkiem
Składniki dla dwóch osób:
2 plastry schabu o grubości ok. 3 cm
1 spore jabłko + kilka łyżek cukru
2 małe średnio miękkie gruszki
kilka ziemniaków
kilka szalotek
pęczek świeżej szałwii
oliwa EV
1/3 kubka bulionu drobioweg
1 łyżeczka sosu pieczeniowego (opcjonalnie)
1 mała łyżeczka miodu
2-3 łyżki małych kawałków sera pleśniowego
sól, pieprz

Plastry schabu rozbić tłuczkiem przez folię na grubość 2-3 mm i ułożyć obok siebie tak aby tworzyły całość, posolić, popieprzyć. Jabłka pokroić na bardzo cienkie plasterki, skarmelizować na patelni i ułożyć na schabie. Posypać obficie listkami szałwii i zawinąć w rulon. Posilić popieprzyć, a następnie skręcić ścisło „cukierka” w folii aluminiowej. W tak przygotowanej formie włożyć do wrzątku i gotować ok. 20 min. Wyciągnąć, wystudzić i schować do lodówki. Kiedy rolada będzie już całkowicie schłodzona odwinąć delikatnie z folii, odzyskując pozostałe w niej w formie galaretki soki, które przydadzą się nam później do przygotowania sosu. Podsmażyć równo na złoto ze wszystkich stron i odstawić.W tym czasie wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą pokrojone w spore kawałki gruszki, wcześniej podgotowane „na pół” ziemniaki i szalotki. Smażyć kilka minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale jednocześnie jędrne. Przyprawić na końcu solą, pieprzem, posiekanymi listkami szałwii i odstawić. Na sos: dodać do patelni pozostałej po smażeniu rolady galaretkę z gotowania, bulion, zagotować i trochę zredukować. Doprawić solą, pieprzem, miodem i jeśli smaku byłoby mało lub sos byłby jeszcze dość rzadki sosem pieczeniowym lub mąką ziemniaczaną. Mając już wszystko gotowe wyłożyć składniki na talerz. Najlepiej tak zsynchronizować poszczególne czynności , żeby wszystkie składniki były lekko ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation