Kuchnia

wieprzowe

Karkówka w jasnym sosie

Składniki:

1 kg Karkówki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
Zestaw przypraw: Do karkówki, Do grilla, sól, pieprz do smaku, majeranek
Olej do smażenia
Dwie łyżki dobrej śmietany
Mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na średniej grubości plastry. Obsypujemy przyprawami (1/4 część przypraw zostawiamy do sosu). Na oleju podsmażamy cebulę i czosnek tak aby go nie przypalić. Obsmażoną cebulę i czosnek wyjmujemy z garnka (na dnie zostaje pyszny smak cebuli i czosnku). Wkładamy do garnka plastry karkówki i smażymy. Obsmażamy aż do uzyskania brązowego koloru. Obsmażone mięso zalewamy wodą. Dodajemy obsmażone cebulę i czosnek i resztę przypraw. Zagotowujemy sos. Przygotowujemy śmietanę i mąkę do zagęszczenia sosu. Przed dodaniem śmietany wyciągamy karkówkę aby ułatwić sobie zagęszczanie sosu. Zagęszczamy sos śmietaną z mąką. Podajemy np. z kaszą i kiszonymi zrobionymi przez babcię :)
Smacznego!

http://fotoprzepis.pl/ulubiona-karkowka-babci-w-pysznym-sosie/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation