DIY - zrób to sam

KUCHNIA

Kukułkowiec

Składniki( na blaszkę około 20x22cm*):
1 litr mleka
300g cukierków kukułek
4 budynie czekoladowe
200g miękkiego masła
2 łyżki kakao
100ml likieru śmietankowego( zastąpiłam 100ml wódki i 2 łyżeczkami ekstraktu z wanilii)
250g herbatników typu petit beurre

dodatkowo: słoiczek 200ml wiśni z kompotu lub zalewy

Wykonanie:
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową( całą foremką lub samo dno).

Cukierki rozpuścić w pół litra mleka, na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. W pozostałym mleku rozrobić bardzo dokładnie wszystkie budynie, tak aby nie było grudek. Mleko z kukułkami zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie, cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Gotować 2-3 minuty** następnie odstawiać do ostygnięcia. Powierzchnię przykryć folią, aby nie powstał kożuch.
W osobnej misce zmiksować masło z kakao. Dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu i ucierać lub miksować do powstania gładkiej masy. Następnie wlać likier i dokładnie połączyć.

Dno blaszki wyłożyć herbatnikami. Równo rozłożyć 1/3 kremu na herbatnikach. Masę przykryć herbatnikami. Czynności powtórzyć z pozostałymi herbatnikami i masą( powinny powstać 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu). Na górę ciasta wyłożyć odsączone wiśnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4-5 godziny a najlepiej na całą noc. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation