Kuchnia

Coś na ząb

Nuggetsy przepis - zjem to blog kulinarny

Składniki
<
pierś z kurczaka
panierka do kurczaka (najlepiej panko rodzaj chińskiej panierki można kupić na allegro)
1 szklanka mąki
0,5 szklanki wody
1 jajko
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
1. Mięso myjemy i oczyszczamy z tłuszczu. Kroimy na małe kawałeczki.


2. Jajko, wodę, mąkę i przyprawę do kurczaka miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki.


3.Kawałki kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce i odkładamy na deske.


4. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5 min, w zależności od temperatury oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Następnie wykładamy na papierowy ręcznik by odciekł z mięsa nadmiar tłuszczu. Smacznego.



Rada: Jeśli ktoś nie lubi smażyć mięsa w „głębokim tłuszczu”, może nuggetsy upiec na blaszce w piekarniku. Należy posmarować ją olejem. Każdy kawałek mięsa smarujemy również olejem z góry, można do tego celu wykorzystać pędzelek. Podczas pieczenia, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość oleju. Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation