Kuchnia

jedzenie z pomyslem

Sałatka śledziowa z buraczkami i jabłkiem


Składniki:
2 płaty śledziowe marynowane w occie,
1 jabłko,
4-5 małych buraczków,
2 ziemniaki,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1 mała cebula,
2 ogórki kiszone,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
pieprz,
cukier,
sól,
ocet jabłkowy,
natka pietruszki posiekana 1 łyżka

Przygotowanie:

Buraczki i ziemniaki gotujemy w osolonej w mundurkach wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je. Buraczki ścieramy na tarce, na grubych oczkach, zaś ziemniaki kroimy w kostkę. Z buraków odciskamy nadmiar soku. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulkę i doprawiamy solą, pieprze, cukrem i octem jabłkowym do smaku. Można dodać również odrobinę oliwy z oliwek. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w kostkę. Śledzie kroimy w cienkie paski. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ogórki, śledzie, natkę pietruszki, odsączony groszek konserwowy i jabłko. Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, doprawiamy pieprzem i łączymy ze składnikami znajdującymi się w miseczce. W półmisku układamy na przemian buraczki i śledzie z sosem. Przed podaniem dekorujemy natką. Życzę smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation