Kuchnia

Obiadowo

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI - Przepisy Joli


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

500 g kapusty kiszonej
5 g grzybów suszonych (podgrzybki,prawdziwki)
1 cebula
Sól (do smaku)
Świeżo zmielony pieprz (do smaku)

Panierka:

2 jajka
Sól
Świeżo zmielony pieprz
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierowania krokietów

Wykonanie:
Do miski przesiałam mąkę, wbiłam jajka, wlałam wodę, mleko, wsypałam sól i miksowałam. Tak przygotowane ciasto odłożyłam na około 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażyłam placki naleśnikowe.
Zabrałam się za farsz.
Dzień wcześniej ugotowałam kapustę kiszoną i namoczyłam grzyby. Grzyby odcedziłam i gotowałam około 40 minut (żeby zmiękły). Po tym czasie grzyby odcedziłam i drobno pokroiłam. Cebulę obrałam, kroiłam w kosteczkę i smażyłam na oleju. Dodałam pokrojone grzyby i chwilę smażyłam. Następnie cebulę wraz z grzybami dodałam do kapusty, którą wcześniej odcisnęłam z wody i drobno pokroiłam. Wszystko dokładnie wymieszałam, dodałam sól i świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Przyszła pora na ,,składanie” krokietów. Na każdy placek naleśnikowy nakładałam farsz i równomiernie rozsmarowałam. Składałam w ,,kopertę”, boki zwijałam w rulon. Następnie rozbiłam jajka w miseczce, dodałam odrobinę soli i pieprzu. Krokiety moczyłam, a następnie obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na oleju z obu stron (na złoty kolor). Krokiety można podawać z sosem grzybowym lub z czystym barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation