Design

Design

*** TIRAMISU ***

Bardzo szybkie tiramisu z odrobinką alkoholu

na blaszkę o rozmiarach 20cmx20cm

Biszkopt robimy z :

- 7 jaj m

- 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- szczypta soli

- 2/4 szklanki cukru

Niestety deser bardzo ale to bardzo słodki

Ubijamy białka ze szczyptą soli, i po troszeczku dodajemy cukier. Kiedy już jest dobrze ubita wlewamy żółtka i trzepaczką rozprowadzamy po całej pianie mieszając przy tym i tak samo robimy z mąką która przesiejemy do piany. Wcześniej na koniec łączyłam składniki mikserem na niskich obrotach ale doszłam już do takiej wprawy z biszkoptem że ten sposób jest dla mnie najlepszy :) Wrzucamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy 35-40 minut :) Na koniec wyjmujemy, rzucamy o podłogę z 60 cm tak aby wypuścić powietrze z biszkoptu i wkładamy z powrotem do piekarnika na 20 minut przy uchylonych drzwiczkach :)

Teraz krem :

- małe opakowanie serka mascarpone

- małą śmietanka 36% (chyba to 220ml)

- 6 żółtek

- 3 duże łyżki cukru

- 2 kieliszki wódki

- kakao

- pół szklanki kawy czarnej rozpuszczalnej bardzo mocnej (3 łyżeczki) nie musi być słodzona

Żółtka ubijamy z cukrem aż do powstania puchu, osobno śmietankę do której dodajemy żółtka a na koniec po troszku serek. Przekrojone biszkopty nasączamy kawą z wódką, nakładamy krem, posypujemy kakao i tak do zamknięcia ciasta. Najlepiej jak poleży w lodówce całą noc wtedy masa może stężeć dobrze a dla tych którzy boją się bo np już raz nie stężała można w odrobinie wody rozpuścić 4 łyżeczki żelatyny i dodać do kremu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation