Kuchnia

Kuchnia

Mini pizze z ananasem, papryką, oliwką, kukurydzą i mozzarellą (składniki wystarczą na przygotowanie 9 mini pizz):

Ciasto do mini pizz:

mąka pszenna - 2 szklanki
woda - ¾ szklanki
drożdże - 15g
sól - ¼ łyżeczki
cukier - ¼ łyżeczki


Sos do pizzy:

pomidor - 1 sztuka (bardzo dojrzały)
czosnek - 1 ząbek
bazylia - 4 listki
sól - do smaku


Składniki na pizzę:

mozzarella mini firmy OSM Skierniewice - 100 g
ananas - 2 plastry
papryka - ½ sztuki
zielone oliwki - 10 sztuk
kukurydza - 3 łyżki


Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki (mąkę, letnią wodę, drożdże, sól i cukier) zagniatam na gładkie ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przygotowanie sosu: pomidora obieram ze skórki i miksuję razem z czosnkiem i przyprawami.
Kiedy już ciasto wyrośnie, dzielę je na 9 równych porcji (przydaje się waga) i wałkuję, formując koła o średnicy około 10 cm.
Na każdą mini pizzę nakładam łyżeczkę sosu pomidorowego, następnie pokrojoną w plasterki mozzarellę i resztę składników, czyli paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa, oliwki pokrojone w plastry i kukurydzę.
Pizzerki odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie piekę je przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation