Kuchnia

ciasta tortowe i inne słodkości...

Makowiec na kruchym cieście

ciasto (forma o średnicy 21cm):
30 dag mąki
pół kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

masa :
pół puszki masy makowej
orzechy włoskie
2 białka

Mąkę przesiać, dodać schłodzone masło pokrojone na kawałki, wbić jajka, dodać proszek, cukier puder i sól. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 min. Formę do tarty smarujemy masłem.
Dno i boki wykładamy ciastem, zostawiamy odrobinę do ozdoby wierzchu. Spód pieczemy przez 10 min w 180 st.
Wyjmujemy i przygotowujemy masę.
Masę mieszamy z orzechami, ubijamy białka na sztywno i dodajemy do maku. Wykładamy masę makową na podpieczony spód. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki i dekorujemy wierzch ciasta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 min. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation