Kuchnia

Przepisy

Sernik Izaura


Ciasto:

125 g masła roślinnego
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego

Masa serowa:

500 g sera śmietankowego
1 budyń waniliowy
3 jajka
2 łyżki masła
1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:

50 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka kwaśniej śmietany
2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło roślinne rozpuszczamy w rondelku, mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i pozostawiamy do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko ze sobą mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy kakaowej. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem i przekładamy do niej ciasto. Następnie przygotowujemy masę serową. Jajka ucieramy z masłem i cukrem, dodajemy do serka i mieszamy. Następnie dodajemy budyń waniliowy (w proszku). Wymieszaną masę serową wykładamy na masę kakaową. Możemy zrobić kilka ruchów łyżką, aby ciemne ciasto lekko wymieszało się z serem tworząc ciekawe kształty. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut i pieczemy w 180ºC. Sernik studzimy na zewnątrz piekarnika. Gdy jest już chłodny, polewamy go polewą czekoladową. Do roztopionej czekolady dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę gęstej śmietany i podgrzewamy. Polane czekoladą ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation