Uroda

surowki

♥ Witaj w moim kulinarnym świecie ♥: Kapusta kiszona zasmażana

Składniki:

500 g kapusty kiszonej
2 cebule
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
3 suszone grzybki lub kostka grzybowa (opcjonalnie)
świeżo mielony pieprz
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
oliwa


Cebulę siekam w drobną kostkę.
Kapustę kiszoną dokładnie odciskam z nadmiaru soku i dość drobno siekam.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, dodaję cebulę, czekam, aż się zeszkli i przekładam ją na talerzyk.
Na tą samą patelnię dodaję kapustę kiszoną, podsmażam przez ok 10 minut na małym ogniu tak, aby kapusta delikatnie się przyrumieniła, następnie podlewam ją niewielką ilością wody, aby była równomiernie nią przykryta.
Dodaję również wszystkie przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, grzybki suszone, pieprz oraz sól.
Całość mieszam i duszę do momentu, aż kapusta będzie miękka, a woda odparuje.
U mnie trwało to ok. 30 minut.
W razie potrzeby należy dolewać wody, aby kapusta nie była zbyt sucha.

Na sam koniec w małym rondelku robię zasmażkę.
Roztapiam łyżkę masła i kiedy się rozgrzeje dodaję mąkę, często mieszając robię złocistą zasmażkę, którą dodaję wraz z przygotowaną wcześniej cebulą oraz odrobiną cukru do zasmażonej kapusty kiszonej.
Całość trzymam jeszcze chwilę na ogniu, dokładnie mieszam, podaję na gorąco do obiadu.

Z kapusty przed podaniem można wyciągnąć liście laurowe oraz ziele angielskie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation