Kuchnia

Przepisy kulinarne

Składniki

8 filetów z pstrąga ze skórą
Przyprawa do ryb Prymat
4 łyżki mąki pszennej
Olej rzepakowy do marynowania i smażenia
4 łyżki masła roślinnego
1 rozgnieciony ząbek czosnku
4 łyżki prażonych płatków migdałów
Sok z 1 cytryny
1 łyżka świeżo siekanego koperku
8 łyżek kapusty z grochem i grzybami
4 cząstki cytryny

Sos:
100 g czerstwego, pokruszonego piernika
1 łyżka posiekanych ulubionych bakalii
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu gryczanego
50 ml miodu pitnego
sok z 1 cytryny
Przyprawa do piernika Prymat do smaku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sosu dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku.

Filety z pstrąga umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować w przyprawie do ryb Prymat połączonej z olejem. Po około dwóch godzinach oprószyć mąką, usmażyć z obu stron na złoty kolor i odstawić w ciepłe miejsce.

Na patelni rozgrzać masło z czosnkiem, a gdy zacznie „skwierczeć” dodać migdały, sok z cytryny i koperek. Po chwili zdjąć z ognia. Chrupiącą rybę ułożyć na talerzu wraz z gorącą kapustą. Tak przygotowane danie polać migdałami z masłem, skropić sosem piernikowym i udekorować cząstką cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation