Kuchnia

kulinaria

BRZOSKWINIOWE NIEBO.

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
Pianka:
1/2 litra śmietany 30%
2 galaretki cytrynowe
300 ml wody
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
50 gram gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka bułki tartej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukru. Dodawać po 1 żółtku nie przerywając ubijania. Kiedy jajka się połączą. Dodawać przesiane mąki z proszkiem i kakao i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i przestudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Powoli dolewać galaretki, cały czas ubijając. Wystudzony biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami syropu z brzoskwiń. Na biszkopcie poukładać cząstki brzoskwiń. Na brzoskwinie wyłożyć śmietanową piankę. Wyrównać i obficie posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation