Kuchnia

Na słono

"Świąteczna rolada serowa"

Składniki na roladę:

250 g żółtego sera typu gouda
100 g serka topionego o smaku śmietankowym
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 czerwonej papryki
1 ogórek kiszony
1 jajko na twardo
50 g miękkiego masła
1 ząbek czosnku


Dodatkowo:

1 arkusz folii aluminiowej
2 litry wrzątku



Przygotowanie:

Ogórki, szczypiorek, jajko oraz paprykę drobniutko siekamy i wrzucamy do miseczki. Dodajemy miękkie masło oraz serek topiony. Widelcem rozcieramy masę, aż stanie się jednolita.
Następnie doprawiamy ją startym ząbkiem czosnku i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.

Do garnka wlewamy wrzątek, czekamy aż ponownie się zagotuje i wrzucamy do niego ser w folii (oryginalnym opakowaniu) na około 3 - 5 minut.
Po wyciągnięciu rozcinamy opakowanie i wałkujemy roztopiony ser na grubość mniej więcej 0,5 cm.

Na stole rozkładamy arkusz folii aluminiowej, układamy na niej serowy placek, nakładamy masę i ściśle zwijamy. Całość dodatkowo owijamy folią.

Roladę pozostawiamy na 2 - 3 godziny w chłodnym miejscu.

Doskonała do kanapek lub jako samodzielna przekąska. ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation