Kuchnia

CIASTA

Pierniczki owsiane:
275 g zmielonych płatków owsianych
100 g mąki krupczatki
50 g mąki ziemniaczanej (lub innej skrobii)
50 g glukozy w proszku (swobodnie dostępna w marketach)
50 g przyprawy do piernika
10 g kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
175 g miodu
115 g miękkiego masła
5 łyżek mleka
Polewa biała:
80 g białej czekolady
30 g słodkiej śmietanki
Przygotowanie:
1. Mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie sypkie składniki.
2. Dodajemy masło, miód i mleko. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 160 stopni.
3. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Wykrawamy lub lepimy kulki, które lekko spłaszczamy układając je na blasze wyłożonej pergaminem.
4. Pieczemy bez nawiewu przez 15 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy łopatką na kratkę. Pozostawiamy do przestudzenia. Dekorujemy polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem po prostu. Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation