Święta i uroczystości

Zrób to Sam/a Na Świeta

Torcik piernikowy z czarną porzeczką



Składniki:


Biszkopt:

4 jajka,
1 szklanka mąki,
2 łyżki kakao,
2 łyżki przyprawy do piernika,
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki cukru,
1,5 słoika dżemu porzeczkowego,



Krem serowy:


500g sera twarogowego (z wiaderka),
1/3 szklanki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
150g masła,


Krem śmietanowy:


400 g śmietany kremówki,
4 łyżki cukru pudru,
kilka kropel aromatu migdałowego,
10 g żelatyny,
1/4 szklanki gorącej wody


Polewa:


1/2 kostki margaryny (125 g),
5 łyżek cukru,
3 łyżki kakao,
2 łyżki wody,
1 łyżka żelatyny,
4-5 łyżek gęstej śmietany 18%



Przygotowanie:


Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na trzy.

Jeden z 3 blatów układamy w formie i smarujemy połową dżemu porzeczkowego.
Przygotowujemy krem serowy. Masło temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy ser twarogowy i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Masę serową wykładamy na posmarowany dżemem blat. Przykrywamy drugim blatem i ponownie smarujemy dżemem.
Ciasto odstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy krem śmietanowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy aromat. Następnie ciurkiem wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do połączenia. Krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy trzecim ostatnim blatem, dociskamy i ciasto odstawiamy do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed krojeniem warto wyjąć je na 10-15 minut z lodówki, wówczas będzie się dobrze kroiło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation