Kuchnia

mieso wieprzowe

SKŁADNIKI :
500 g mięsa mielonego,wieprzowego z łopatki
250 g pieczarek pokrojonych w talarki
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 średnie cebule pokrojone w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli
2 jajka
sól,pieprz i chilli do smaku
przyprawa meksykańska do mięsa,dowolna
1 opakowanie kindziuka w plastrach 100 g
MASA KUKURYDZANA :

1 puszka kukurydzy
1 ząbek czosnku
sól do smaku
1 łyżka śmietany
1 jajko
2 łyżki maki pszennej
kilka plastrów kindziuka
kilka zielonych papryczek chilli pokrojonych w plasterki
natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :

Mięso przekładamy do miski,dodajemy pokrojone pieczarki,odcedzoną fasolkę,jajka,kilka plastrów pokrojonego kindziuka (trochę zostawiamy do dekoracji),czosnek i wszystkie przyprawy.Dokładnie mieszamy mięso.Pozostawiamy mięso w lodówce na około 1 godzinę aby dobrze przeszło przyprawami.
Kukurydzę odcedzamy,przekładamy do miski ,dodajemy śmietanę oraz jajko i miksujemy z pomocą blendera (jeżeli nie mamy możemy ugnieść ją widelcem).Powstałą masę doprawiamy oraz zagęszczamy mąką.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy masę mięsną,lekko ją dociskając,na wierzch wylewamy masę kukurydzaną,posypujemy papryczkami i kindziukiem pokrojonym w kostkę.
Tak przygotowana zapiekankę wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 *C.Kiedy zacznie się zarumieniać zmniejszamy temperaturę.
Zapiekankę podajemy ciepłą.Ja dodatkowo do zapiekanki dołożyłam chipsy nachos.Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation