Kuchnia

Gotowanie

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki
1 łyżka soli
Około 2 szklanek ciepłej wody
1/2 kostki margaryny lub masła

Składniki na farsz:

1 kg kapusty kiszonej ( ja mam własną)
0,5 l słoik suszonych grzybów
2 – 3 cebule
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Wykonanie:

Na stolnicę przesiałam mąkę, wsypałam sól, dodałam margarynę, wlałam ciepłą wodę i zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto włożyłam do miski i przykryłam talerzykiem aby nie wysychało.
Grzyby opłukałam, zalałam wodą i odstawiłam do namoczenia, następnie obgotowałam. Wywar można zachować (może się przydać np. do zupy grzybowej).
Kapustę ugotowałam do miękkości, odcisnęłam i drobniutko pokroiłam wraz z grzybami. Jeżeli ktoś woli może zmielić przez maszynkę. Na oleju usmażyłam cebulę (obraną i pokrojoną w kosteczkę). Usmażoną cebulę dodałam do kapusty z grzybami, doprawiłam do smaku pieprzem i solą.
Wszystko dokładnie wymieszałam i farsz miałam już gotowy.
Zabrałam się za lepienie pierogów. Ciasto brałam partiami, wałkowałam i szklanką wyciskałam krążki. Na każdy krążek nakładałam farsz i zlepiałam pierogi. W garnku zagotowałam posoloną wodę i partiami wrzucałam pierogi. Gdy pierogi wypłynęły na wierzch gotowałam jeszcze około 3-4 minut. Po wyjęciu pierogów z wody można polać przesmażoną cebulą na oleju lub polać roztopionym masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation