Kuchnia

słodkości

Tarta francuska :)

Klasyczne ciasto kruche na tartę francuską, proste do wykonania z niewielu składników. Można podawać z dowolnym wypełnieniem: kremem, masą tortową, budyniem, owocami świeżymi lub z puszki, galaretką owocową.

Tarta francuska:
125 g masła
1 jajko
125 g cukru pudru
250 g mąki
sól
Wykonanie:
Masło wyjąć z lodówki co najmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta i pokroić na małe kawałki. Jajko wbić do salaterki, roztrzepać widelcem, dodać sól i cukier. Energicznie ucierać szpatułką, aż masa zbieleje, spieni się i podwoi objętość (można też użyć miksera).
Dodać mąkę i ciasto wymieszać szpatułą. Ciasto rozcierać małymi partiami aż uformują się grudki. Składników nie ugniatać, lecz unosić do góry, aby dostało się do nich powietrze.
Stolnicę lekko posypać maką i wyłożyć ciasto. Pokrojone masło rozłożyć na wierzchu i rozcierając palcami, połączyć je z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w czystą ściereczkę lub folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 200℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek o średnicy większej niż forma na tartę. Formę na tartę wyłożyć ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec około 30 minut na złoty kolor. Ostudzić.
Tartę posmarować francuskim Crème pâtissière i ułożyć dowolne owoce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation