Kuchnia

kuchnia

Dorsz na szpinaku

Dorsza lubimy najbardziej. To bardzo delikatna i smaczna rybka. Podałam z szpinakiem co komponowało się idealnie. Samą rybę doprawiłam solą morską i pieprzem młotkowanym z kolendrą firmy Kamis, obtoczyłam tylko w mące i jajku. Powstała bardzo deliaktna i chrupiąca skórka. Polecam.





Składniki:
500 g dorsza świeżego z skórą
sól morska w młynku Kamis
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
1 jajko
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
cytryna
250 g mrożonego szpinaku
0,5 łyżki masła
2-3 ząbki czosnku
100 g sera z błękitną pleśnią (u mnie Lazur)
50 ml kremówki
do smaku sól i pieprz mielony Kamis
Przygotowanie:
Dorsza oczyścić z ości, umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i doprawić solą morską i pieprzem z kolendrą. Odłożyć na godzinę w chłodne miejsce.
Kawałki dorsza obtoczyć w mące i rozbełtanym jajku. Smażyć z dwóch stron na oleju.
Rozmrozić szpinak. Na patelni rozgrzać masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem.
Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation