Kuchnia

Bez glutenu

Składniki:
2-3 piersi kurczaka

Marynata:
sok wyciśnięty z połowy cytryny
łyżka miodu
3 ząbki zmiażdżonego czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
oliwa z oliwek

Sałata:
miks sałat (roszpunka, lodowa, rukola, radicchio)
zielone winogrona
pół świeżego ogórka
listki świeżej bazylii
oliwki

Sos winegret do sałaty:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego (ewentualnie octu).
1 łyżka wody mineralnej
szczypta soli i pieprzu do smaku

Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę do kurczaka łącząc poszczególne składniki.
Piersi z kurczaka obieramy z błonek, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Zanurzamy je w marynacie i odstawiamy na 1 godzinę.
Aby smak był bardziej wyrazisty proponuję zamarynować mięso dzień wcześniej i na noc pozostawić w lodówce.
Przygotowujemy sos do sałatki wlewając płynne składniki do małego słoiczka, wsypujemy przyprawy, zakręcamy i potrząsamy nim.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill elektryczny.
Filet z kurczaka grillujemy z obydwu stron na złocisty kolor.
W międzyczasie układamy sałaty, winogrona, plasterki ogórka, listki bazylii, oliwki na talerzu i polewamy sosem winegret.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation