Kuchnia

Kuchnia - wytrawnie

Koreczki z serem feta i cukinią na imprezę i grilla

Składniki:
1 młoda cukinia
1 duży ząbek czosnku
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
szczypta chilli w proszku
sól
200 g sera feta
2 łyżeczki pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
2 - 3 łyżki poszatkowanych orzechów włoskich
2 gałązki świeżego tymianku
pieprz czarny

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry wzdłuż. Możemy to zrobić na przykład za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry cukinii delikatnie solimy. W głębokim talerzu mieszamy ze sobą oliwę, ocet winny, drobno poszatkowany ząbek czosnku oraz chilli w proszku. Cukinię moczymy w zalewie minimum 2 godziny. Ja zostawiam ją na całą noc w lodówce.

Następnie robimy nadzienie do koreczków. W miseczce ucieramy widelcem ser feta. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Orzechy włoskie prażymy przez chwilę na suchej patelni. Przekładamy na deskę i drobno szatkujemy.

Do nadzienia z sera fety i suszonych pomidorów dodajemy poszatkowane orzechy, listki świeżego tymianku i doprawiamy pieprzem. Delikatnie mieszamy.

Plastry cukinii odsączamy z zalewy. Możemy je dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie cukinię smażymy na suchej patelni albo grillujemy z obu stron, aż będzie miękka.

Na każdy plasterek cukinii nakładamy po 0,5 – 1 łyżeczkę nadzienia z sera fety. Rolujemy tworząc koreczki. Podajemy najlepiej od razu w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation