Kuchnia

Słodko-słone

Moje ulubione hiszpańskie oliwki marynowane z figami i pomarańczami :)
Składniki: Słoik lub puszka zielonych hiszpańskich oliwek, 100 ml białego octu winnego, 1 pomarańcza, 2 liście laurowe, 50 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 3 dojrzałe figi pokrojone na plasterki.

Przygotowanie: Wlej ocet do rondelka. Odkrój trzy lub cztery paski skórki z pomarańczy, za pomocą ostrego noża lub skrobaczki do warzyw. Pokrój je na drobne kawałki i dodaj do octu razem z liśćmi laurowymi. Wyciśnij sok pomarańczowy i wlej do rondelka. Podgrzej i duś na małym ogniu, aż płyn zredukuje się o połowę. Wlej oliwę z oliwek i miód do mikstury z octu i pomarańczy, a następnie dodaj oliwki i figi. Wymieszaj delikatnie i pozostaw w powstałej marynacie 20-30 minut przed podaniem. Alternatywnie, przykryj i przechowuj w lodówce do 3 godzin. Najlepiej podawaj w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation