Kuchnia

Sałatki

Śledzie z buraczkami. Różowe śledzie.

500 g śledzi Matjasów (wymoczonych)
2 duże białe cebule
1 czerwona (opcjonalnie, do dekoracji)
225 g buraków ugotowanych startych na tarce o grubych oczkach (doprawionych odrobiną octu , cukru i soli)
2 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
1 łyżka siekanego koperku
2 łyżeczki musztardy
czarny pieprz do smaku

Śledzie wymoczyć ( co najmniej pół godziny) w zimnej wodzie. Wyjąc i pokroić na 2 cm paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę. dodać do śledzi wraz z odsączonymi buraczkami i posiekanym koperkiem ( można trochę zostawić do dekoracji) . Dodać musztardę, majonez oraz śmietanę, wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku czarnym pieprzem.

Można jeść od razu, jednak lepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, by smaki się połączyły.

Przed podaniem udekorować krążkami cebuli i koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation