Święta i uroczystości

wielkanocne słodkości

Babka cytrynowa
250 g mąki
250 g cukru
200 g masła lub tłuszczu roślinnego
4 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
Proces przygotowania jest równie prosty. Na początku delikatnie rozpuszczamy masło w rondelku. Delikatnie, żeby nie zagrzało się zbyt mocno. Później należy zetrzeć skórkę cytryny na tarce o małych oczkach. Następnym krokiem będzie oddzielenie białek od żółtek, po czym do żółtek dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie jasna. Będzie ona dość gęsta. Później należy dodać do tej masy żółtkowej masło, które wcześniej roztopiliśmy, mąkę, proszek do pieczenia jak również naszą już otartą skórkę z cytryny, a następnie wszystko zmiksować. Pianę natomiast należy ubić na sztywno, później dodajemy całość do reszty ciast i wolno mieszamy. Następnie przygotowujemy foremkę, która może być z kominem lub bez komina o średnicy ok. 25 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation