Kuchnia

muffiny

Muffinki pełnoziarniste z jabłkami
[proporcje na 18 sztuk]


Składniki suche:

3 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka cukru

Składniki mokre:

1 szklanka mleka
1/3 szklanki śmietany 18%
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka

Dodatkowo:

2 szklanki pokrojonych w niedużą kostkę jabłek
1/2 szklanki rodzynek
cukier puder do oprószenia


W jednej misce mieszam suche składniki, a w drugiej mokre składniki. Następnie łączę zawartość obydwu naczyń, mieszam tylko do połączenia. Wrzucam pokrojone w niedużą kostkę jabłka i rodzynki, mieszam. Do formy na muffiny wkładam papierowe papilotki i za pomocą łyżki nakładam masę. Wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę 10 minut, potem obniżam temperaturę do 180*C i piekę jeszcze 20 minut (można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Po upieczeniu wyjmuję babeczki z pieca, a po 5 minutach z formy. Ostudzone muffiny oprószam cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation