Kuchnia

przekąski

kolorowa kuchnia: sushi - uramaki
uramaki jest to rodzaj sushi, który powstał w kalifornii w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. stąd też nazywa się je często rolkami kalifornijskimi, a u nas kalifornia uramaki. w tym rodzaju sushi, ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów nori.

składniki na 8 rulonów uramaki:

2 szklanki ugotowanego ryżu (klik)
4 płaty wodorostów nori
1/2 awokado
1/2 świeżego ogórka
szczypiorek
kilka liści ozdobnej sałaty
kawałek surowego łososia
kawałek wędzonego łososia (lub np. tuńczyka, węgorza)
majonez
czarny sezam
biały sezam
pasta wasabi
sos sojowy, marynowany imbir


wykonanie:

awokado obieramy i kroimy na cienkie paski
ogórek obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę dzielimy na 3 paski.
surowego łososia gotujemy na parze i kroimy w grube paski
tak samo kroimy wędzonego łososia
matę bambusową owijamy folią spożywczą.
płaty nori łamiemy na pół. nori układamy lśniącą stroną ku dołowi na macie bambusowej. liść nori powinien być ułożony na 3 patyku maty bambusowej (patrz zdjęcie poniżej). układamy ryż na liściu nori (za każdym razem maczamy ręce w zimnej wodzie) na wysokość 1 cm. posypujemy białym i czarnym sezamem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation