DIY - zrób to sam

przepisy

Amerykany

Składniki na około 15 - 20 ciastek:

1 szklanka mleka
3 jajka
0,5 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
12 dag margaryny
2 czubate łyżeczki amoniaku
Margarynę roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, zmiksować; na końcu wlać tłuszcz, zmiksować.

Na natłuszczoną blachę wykładać ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko, lub mniej), w bardzo dużych odstępach.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC, aż brzegi zaczną się rumienić. Ostudzić na kratce (dopiero wtedy ulotni się zapach amoniaku). Posmarować lukrem od płaskiej strony.

Lukier:

3 szklanki cukru pudru
8 łyżek gorącej wody
odrobina soku z cytryny
Składniki rozetrzeć. Gęstość lukru można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation