Uroda

Ciekawostki kosmetyczne

Antycellulitowy balsam do ciała z oliwy i majeranku

Składniki:
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki wosku pszczelego
- 150 ml naparu z majeranku, bazylii i ziela rzepiku (po dwie łyżki ziół zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut)
- 10 kropli olejku rozmarynowego

Sposób przygotowania:
Słoik z woskiem i oliwą umieszczamy na szmatce w garnku, który wypełniamy wodą, tak, by sięgała kilka milimetrów ponad poziom oleju w słoiku. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się wosku. Czekamy, aż masa przestygnie. Gdy na powierzchni zacznie pojawiać się wosk, zaczynamy ubijanie.
Do pojemnika wlewamy przecedzony ziołowy napar, a następnie powoli dolewa- my masę, równocześnie miksując blenderem. Po chwili ubijania uzyskamy balsam o konsystencji majonezu. Dodajemy olejek rozmarynowy i znów chwilę mieszamy.
Uwaga: wszystkie urządzenia użyte do produkcji balsamu muszą być sterylnie czyste.

Sposób użycia:
Balsam przechowuj w lodówce do 2 miesięcy. Podczas nakładania go na ciało warto użyć szpatułki lub czystej łyżeczki, żeby nie nanieść do środka bakterii.

kobieta.interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation