DIY - zrób to sam

Food Art

Leniwe dla leniwych

Składniki (na 4 porcje):

500g twarogu półtłustego
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Do polania:

4 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
cukier (2 łyżeczki lub do smaku)



Wykonanie:

W dużej misce umieszczamy twaróg. Do twarogu wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, wsypujemy mąkę i tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy do chwili uzyskania jednolitej gładkiej masy (ja trafiłam na wyjątkowo „suchy” ser, ugniatanie tłuczkiem szło opornie, więc wymieszałam ciasto ręcznie). Łyżką umoczoną w zimnej wodzie nabieramy niewielkie porcje ciasta twarogowego i wrzucamy na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię kluski gotujemy jeszcze ok. 4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i wykładamy na talerze.

Masło roztapiamy, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy cukier i cały czas mieszając chwilę podgrzewamy do napęcznienia tartej bułki. Polewamy (ciepłe jeszcze) kluski. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation