Kuchnia

Dietka

Kalafiorowo - czosnkowe puree z jajkiem i fasolką
544 g = 201 kcal

1/2 średniej główki kalafiora
1 mały ziemniak (ok 100g)
3 łyżki mleka
1 łyżeczka rozmarynu
1 mały ząbek czosnku
1 jajko
70 g fasolki szparagowej
1 pomidor
1 płaska łyżeczka soli
świeżo zmielony biały pieprz

W średnim rondlu gotujemy wodę, dodajemy łyżeczkę soli a następnie wrzucamy kalafior, pokrojone w dość cienkie plastry kawałki ziemniaka oraz fasolkę szparagową i wszystko razem gotujemy około 10 minut pod przykryciem (aż kalafior i ziemniaki będą wyraźnie miękkie).

Po ugotowaniu odcedzamy warzywa, kalafior i kawałki ziemniaka wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy posiekany czosnek, mleko oraz rozmaryn i blendujemy lub ubijamy na puree.

Fasolkę dzielimy na 2 części, połowę wrzucamy na rozgrzaną patelnię i wbijamy na nią jajko,
które posypujemy lekko pieprzem i podsmażamy z 2 stron, natomiast drugą połowę mieszamy z kawałkami pomidorów i nakładamy na talerz wraz z przygotowanym puree i jajkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation