Kuchnia

drób

Piersi kurczaka pieczone na warzywach


Pyszny, szybki, prosty, lecz zarazem elegancki sposób na kurczaka i pieczone warzywa. Warzywa można także upiec oddzielnie i podać do jakiegokolwiek innego mięsa. W podobny sposób znakomicie smakuje także pieczona ryba. Polecam :)


1 cukinia (ok. 20 cm długości, 5 cm grubości) - pokrojona w niedużą kostkę
1 duża marchewka - obrana, starta na tarce, duże oczka, lub pokrojona w słupki
8 pieczarek - pokrojonych w kostkę
2 pomidory - obrane, pokrojone w kostkę
1 cebula czerwona - obrana, posiekana w duże kawałki

2 pojedyncze piersi z kurczaka

marynata do warzyw oraz kurczaka- przygotowujemy dwie porcje:
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka ajvaru
1 łyżeczka ziół prowansalskich

+ pieprz cayenne lub ostra papryka do marynaty do kurczaka


Warzywa zalać marynatą. Wymieszać.
Podobną marynatę, tyle, że z dodatkiem pieprzu cayenne dla zaostrzenia smaku mięsa, przygotować do kurczaka.
Piersi kurczaka pokroić na foremne kotlety. Z 2 pojedynczych piersi wychodzą 4 porcje. Dokładnie natrzeć marynatą.

Warzywa oraz kurczaka marynować 30 minut. ( można naturalnie dłużej.)


Na kawałkach folii aluminiowej układać po 1/4 warzyw oraz po 1 kurczaku.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation