Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczeń ze schabu
Składniki:
* ok. 1,5 kg schabu
* 1 duże jabłko
* 1 duża czerwona cebula
* 1 łyżki dżemu morelowego
* kilka gałązek świeżego tymianku
* 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
* 2 duże szczypty soli
* 2 łyżki oleju
* drobne ziemniaczki (ilość według zapotrzebowania)
Ziemniaki przekrawamy na pół (jeśli są drobne) lub kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i mieszamy. mięso nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinamy go do końca. Mięso oprószamy solą (również między poszczególnymi kawałkami) i nacieramy dżemem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, które podobnie jak plasterki cebuli wkładamy między plastry mięsa. przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła niego umieszczamy ziemniaki. przykrywamy i do piekarnika 180 stopni na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation