Kuchnia

przystawki

Sałatka z fasoli
Składniki:
- 1 szkl. fasoli białej lub kolorowej (można użyć fasolę z puszki)
- 10 suszonych śliwek
- 15 dag pieczarek
- 3 ogórki konserwowe
- 1 średnia cebula
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- chili lub cayenne
- cukier
- majeranek




Fasolę zalać wrzącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Odcedzić i ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem soli , cukru i majeranku. Kiedy będzie już miękka , ponownie odcedzić i ostudzić. Pieczarki i cebulę pokroić , usmażyć na maśle i też ostudzić. Wymieszać z pokrojonymi w paseczki śliwkami oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami i wystudzoną fasolą. Wszystko polać sosem utartym z oliwy , soku cytrynowego , soli , pieprzu , cukru i szczypty chili (sos powinien być słodko-kwaśno-ostry). Gotową sałatkę należy wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation