Kuchnia

pasty kanapkowe

jadłonomia · roślinne przepisy: Najprostsza pasta słonecznikowa


Składniki:

200 g słonecznika / 1 1/2 szklanki
5 suszonych pomidorów
pęczek pietruszki, zgrzebnie posiekany
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
2 - 4 łyżki wody
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.
Do naczynia blendera wrzucić namoczony słonecznik, suszone pomidory, sok z cytryny, pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.
Dolać dwie łyżki wody i miksować nadal, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu, porządnie zblendować i przełożyć do czystego słoiczka. Przechowywać w lodówce przez 3 - 4 dni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation