Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Hilda Törtchen -
Składniki na ok. 30 ciasteczek:

250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 surowe żółtka
2 żółtka ugotowane na twardo
gęsty dżem, marmolada lub galaretka
cukier puder do posypania
Surowe i ugotowane żółtka utrzeć razem. Posiekane drobno masło połączyć z przesianą mąką, cukrem i utartymi żółtkami. Całość zagnieść razem, rozwałkować na grubość ok. 6 mm i wykrawać ciasteczka. W połowie ciastek wyciąć w środku dziurki. Tak przygotowane ciastka wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Pieczemy w 200 stopniach ok. 10-12 minut złoto. Czekamy aż wystygną. Na całych ciastkach rozsmarowujemy ok. 1 łyżeczkę gęstego dżemu, przykrywamy posypanymi wcześniej cukrem pudrem ciastkami z dziurką i gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation