Kuchnia

łasuchowo...

Mocha Coconut Cupcakes

Składniki:
babeczki: (wychodzi ok. 12)

170 g mąki
20 g ciemnego kakao
3 łyżeczki pudru espresso
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
160 g cukru
1 jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
113 g roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
2 łyżki śmietany
5 łyżek mleczka kokosowego

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sól i kawę.

W drugiej misce ubijamy jajko z cukrem do białości. Nie przerywając ubijania dodajemy oba mleka, masło i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy suche składniki i lekko mieszamy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.

Ciasto rozdzielamy pomiędzy foremki. Pieczemy w 180ºC przez 15 – 18 min, do suchego patyczka.

Krem kokosowy:

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
250 g masła
130 g cukru pudru

Mleczko przelewamy do patelni do sosów lub małego garnka z wysokimi ściankami. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i ciągle mieszając redukujemy przez ok. 30 min. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło rozcieramy z cukrem i powoli dodajemy po łyżce zredukowanego mleczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation