Kuchnia

Kuchnia

Składniki:

Ciasto:

3 szkl. mąki pszennej
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych ziół (dałam oregano i bazylię)
1 szkl. ciepłej wody
50 g drożdży świeżych
3 łyżki oliwy/oleju
szczypta cukru


Sos pomidorowy:

3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
zioła (oregano, bazylia)
ok.1 łyżeczki cukru


Dodatki:

cienka dobra kiełbasa
cebula
papryka czerwona
kukurydza
ser żółty


Przygotować ciasto: W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i zioła. Do większego kubka lub innego naczynia pokruszyć drożdże, dodać cukier, wlać wodę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i wymieszać najpierw łyżką, a potem zagniatać ręką kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (u mnie podwoiło objętość w ciągu ok. 20-30 minut). W czasie, kiedy ciasto rośnie należy przygotować sos i dodatki.

Przygotować sos: Do przecieru pomidorowego (w przypadku koncentratu rozcieńczyć go niewielką ilością wody) dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, cukier i wymieszać.

Przygotować dodatki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Można ją też dodatkowo posolić i odstawić na kilka minut, wtedy cebula zmięknie i nie będzie surowa. Kiełbasę pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę lub paseczki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. C z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, na papierze do pieczenia (lub blaszce) uformować dwie pizze o średnicy 30 cm, można też i większe, wtedy ciasto będzie cieńsze. Ciasto posmarować sosem, ułożyć przygotowane dodatki i posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż brzegi będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation