Kuchnia

Ciasta i desery

Karpatka z gotowanym kremem

Na ciasto:

szklanka mąki
szklanka wody
szczypta soli
125 g masła
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:

3 szklanki mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
pół kostki masła
cukier puder do posypania

W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą i szczyptą soli. Gdy się zagotuje to wsypujemy mąkę i szybko mieszamy i rozcieramy aby nie powstały grudki.

Odstawiamy do wystygnięcia.

Do chłodnej masy wbijamy kolejno jajka i miksujemy na wolnych obrotach.Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i mieszamy. Dużą łyżką nakładamy połowę ciasta na wyłożoną papierem blachę 32x24 i pieczemy około 25 minut w temp. 190 stopni.

Podczas pieczenia ciasta robimy krem.

Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i wkładamy masło. Podgrzewamy na średnim ogniu. W misce miksujemy jajka, mąkę pszenną z ziemniaczaną, cukier i szklankę mleka, na gładką masę. Gdy mleko w garnku się zagotuje, wlewamy zmiksowaną masę i gotujemy na małym ogniu, mieszamy aż zgęstnieje.

Ciepły krem wykładamy na upieczone ciasto i przykrywamy drugim upieczonym blatem.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation