Kuchnia

Ciasta i desery

Kostka „Słonecznik”

Ciasto:

450g mąki pszennej
150g masła
3 żółtka
6 łyżek mleka
150g drobnego cukru
1 czubata łyżka ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Karmel słonecznikowy:

150g słonecznika łuskanego
75g drobnego cukru
90g masła
1,5 łyżki miodu

Krem:

400g masła w temperaturze pokojowej
duża puszka kajmaku (510g)
1 łyżka kakao
50g słonecznika

Dodatkowo:

3 łyżeczki nutelli lub innego kremu czekoladowego
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao (słodkiego)
1 łyżeczka cukru
200ml wrzącej wody
ok. 16 dużych, okrągłych biszkoptów

Polewa:

60g masła
0,5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżka kajmaku
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżka wody

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do misy, przesiekać nożem do uzyskania niewielkich grudek, po czym szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. 2 części owinąć w folię i włożyć do lodówki. Trzecią część rozwałkować i przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 12-15 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią. Kiedy drugi placek będzie w piekarniku, przygotować karmel. Do garnuszka przełożyć masło, cukier i miód. Rozpuścić na wolnym ogniu, następnie dodać słonecznik, zagotować i gotować 1-2 minuty. Trzecią część ciasta rozwałkować, przełożyć do formy i na surowe ciasto wylać gorący karmel, równomiernie rozprowadzić i piec przez 13 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Kawę, kakao i cukier zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Przygotować krem. Masło utrzeć na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać kajmak. Miksować do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu. Podzielić go na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej słonecznik uprzednio uprażony na suchej patelni i wystudzony.

Placek z karmelem przełożyć do formy, rozłożyć na nim ciemną część kremu. Przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować na nim nutellę. Biszkopty moczyć przez ok. 3-4 sekundy w naparze z kawy i układać na cieście, jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować jasny krem pilnując, aby przerwy pomiędzy ciastkami były wypełnione. Całość przykryć ostatnim plackiem.

Aby przygotować polewę należy przełożyć masło, cukier, wodę i kajmak do garnuszka i roztopić na wolnym ogniu (nie gotować). Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić i rozsmarować polewę na cieście. Wstawić do lodówki.

Mniej więcej godzinę przed podaniem ciasto należy wyciągnąć z lodówki.

SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation