Kuchnia

ciasto francuskie na słono

wasabi: cukinia + oscypek + ciasto francuskie ... dwie propozycje
Tarta z cukinią i oscypkiem

Składniki:

płat ciasta francuskiego
2 średniej wielkości cukinie
pół pojemniczka kwaśnej śmietany
1 duży ząbek czosnku
1/2 dużego oscypka (lub 3 małe)
sól i pieprz do smaku



Wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmrożenia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem).

Cukinie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok 1cm. Oscypek ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Połowę mieszamy ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy pieprzem (sól można sobie darować, ponieważ sam oscypek jest wystarczająco słony).

Rozmrożone ciasto wałkujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Boki zawijamy podwójnie. Przygotowaną masę śmietanową rozsmarowujemy na cieście. Następnie rozkładamy plastry cukinii, tak by nachodziły na siebie. Tak przygotowaną tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i posypujemy tartę pozostałym startym oscypkiem. Zamykamy piekarnik i pieczemy przez kolejne 15 minut (w sumie 30 minut) w tej samej temperaturze. Wyjmujemy i pozostawiamy na 5 minut do delikatnego przestygnięcia.


Francuskie sakiewki z cukinią i oscypkiem.

Składniki:

płat ciasta francuskiego
1 średniej wielkości cukinia
1/2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
garść świeżej bazylii
1/2 dużego oscypka (lub 3 małe)
sól i pieprz do smaku
1 jajko



Wyjmujemy ciasto francuskie z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmrożenia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni (lub 180 z termoobiegiem).

Cukinie myjemy i kroimy w plastry o grubości ok 1cm. Oscypek ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Pomidory mieszamy z poszatkowaną bazylią i doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta francuskiego wycinamy cztery prostokąty. Na dwóch rozsmarowujemy po połowie sos pomidorowy, następnie układamy cukinie i posypujemy startym oscypkiem (zostawiamy troszkę sera na posypanie sakiewek na wierzchu). Nakładamy na całość pozostałe prostokąty i sklejamy sakiewki (przyciskając palcami jak pierogi). Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 20 minut. Otwieramy piekarnik i posypujemy wierzch ciasta serem. Wkładamy z powrotem i pieczemy kolejne 10 minut (w sumie 30 minut). Po wyjęciu pozostawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation