Kuchnia

ciasto francuskie na słono

Francuskie rożki nadziewane szpinakiem i serem feta.

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (450 g) 1/2 opakowania mrożonego szpinaku

200 g twarogu 1/2 kostki fety

2 ząbki czosnku pieprz sól

szczypta gałki muszkatołowej

1 jajko (do posmarowania)



Szpinak rozmroź na sitku, aby odciekł sok. Przełóż na patelnię, dodaj rozkruszony twaróg i fetę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszając podsmaż na małym ogniu, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową (ewentualnie solą, ale ostrożnie, ponieważ feta jest słona).

Rozmrożone ciasto francuskie podziel na kwadraty o boku ok. 5 cm. Na środku każdego kwadratu ułóż farsz. Złącz po przekątnej rogi kwadratów i mocno zlep. Powstałe paczuszki posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż na blasze. Piecz 10-15 minut w piekarniku rozgrzanymdo 220 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation